poniedziałek, 16 listopada 2015

Reakcja miedzi ze stężonym/rozcieńczonym kwasem azotowym (V)

Dzisiaj korepetycyjnie, o reakcjach miedzi z kwasami.

Po pierwsze jak to wygląda kiedy wrzucimy kawałek miedzi do kwasu solnego?


OBSERWACJE:     Metal nie rozpuszcza się w stężonym kwasie solnym ani przed ani po ogrzaniu.
                               Brak zmian.
                               (Nie wydzielają sie pęcherzyki gazu.
                               Probówka nie nagrzewa się.
                               Roztwór pozostaje bezbarwny.)

WNIOSKI:             Miedź nie reaguje z kwasem solnym. Miedź jest metalem mało aktywnym, reaguje tylko z kwasami utleniającymi bez wypierania wodoru.


Reakcja MIEDZI z stężonym kwasem azotowym (V)

OBSERWACJE:     Metal rozpuszcza się.

                               Wydziela się brunatny gaz.

                               Probówka staje się gorąca.
                               Roztwór staje się lekko zielony, a po dodaniu wody - niebieski.

WNIOSKI:             Wydziela się tlenek azotu (IV).
                           
REAKCJA:             Cu  + 4H+ + 2NO3-   =     Cu2+ + 2H2O + 2NO2

Reakcja MIEDZI z rozcieńczonym kwasem azotowym (V)
 

OBSERWACJE:     Metal rozpuszcza się.

                               Powoli wydzielają się pęcherzyki bezbarwnego, brunatniejącego gazu.

                               Probówka nie nagrzewa się.

                               Roztwór staje się lekko niebieski.

WNIOSKI:             Wydziela się tlenek azotu (II).
REAKCJA:             3Cu  + 8H+ + 2NO3-  =      3Cu2+ + 4H2O + 2NO

 


CuCl2 + HNO3 = ???

Dostałam takie pytanie od czytelnika - jak będzie w przypadku chlorku miedzi (II) i kwasu azotowego (V), czy reakcja zajdzie. Normalnie kwas mocniejszy wypiera z soli kwas słabszy. Tu mamy oba mocne i szczerze mówiąc nie byłam pewna. Poszłam na łatwiznę i znalazłam w labie hydrat soli chlorku miedzi (II) i jakiś stary kwas azotowy (V) 70% - normalnie raczej nikt tego kwasu nie używa, ale śmierdział mocno jak to zwykle azotowy, więc nawet jeżeli stężenie procentowe było trochę niższe, to i tak był stężony.


Dodałam i ... nic. Żadnego brunatnego gazu, żadnych pęcherzyków.


HNO3 nie wyparł HCl z soli.
Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.
Już trochę mi się te rzeczy pozapominało.

4 komentarze:

  1. wszystko dobrze, też tak uważam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko dobrze, też tak uważam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Reakcja powinna zajść zgodnie z zasadą: Kwas mniej lotny wypiera kwas bardziej lotny z soli.

    OdpowiedzUsuń