Wartości charakteryzujące cechy tłuszczów:
1. Liczba jodowa tłuszczu – ilość gramów jodu którą może
przyłączyć 100g badanego tłuszczu (informacja o kwasach nienasyconych w danym
tłuszczu)
Smalec – liczba jodowa <30
masło – 35-40
olej słonecznikowy – 140
masło – 35-40
olej słonecznikowy – 140
Nie ma naturalnego
tłuszczu o liczbie jodowej równej 0.
2. Liczba zmydlania – określa masę cząsteczkową tłuszczu.
Ilość mg KOH potrzebna do zmydlenia 1g badanego tłuszczu. Im wyższa liczba
zmydlania, tym mniejszą masę cząsteczkową ma tłuszcz.
3. Liczba kwasowa – ilość mg KOH potrzebna do
zobojętnienia wolnych kwasów tłuszczowych w 1g badanego tłuszczu. Dla tłuszczu
świeżego = 0.
PRÓBA AKROLEINOWA – reakcja charakterystyczna
tłuszczów, pozwalająca odróżnić tłuszcz od substancji tłustej. Przy ogrzaniu
tłuszczu wydzielają się pary akroleiny, substancji o ostrym, charakterystycznym
zapachu, powstałej w wyniku rozkładu tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz